Nalewki ziołowe własnej produkcji

Ogólny algorytm przygotowywania nalewek 1:n o stężeniu m%


Myślę, że temat jest warty opisania, ponieważ sama na początku miałam wiele wątpliwości odnośnie tego, jak takie nalewki samodzielnie zrobić. Na początku najważniejsze pytanie: co to oznacza, że mamy zrobić nalewkę 1:n o stężeniu m%? Okazuje się, że stosunek 1:n nie odnosi się do wagi, a do objętości. Na 1 część zioła przypada n części alkoholu (o stężeniu m%). Ponieważ mówimy o objętości, to najwygodniej wykorzystać miarkę kuchenną - im dokładniejsza, tym łatwiej.

Przykładowy algorytm przygotowania nalewki może wyglądać w taki sposób:
1. Przygotowujemy alkohol o stężeniu m%, czyli do spirytusu 95% dolewamy odpowiednią ilość wody. Dla uproszczenia obliczeń można przyjąć, że spirytus zawiera 100% alkoholu (ja zawsze tak robię), wtedy spirytus ma stanowić m% objętości całkowitej. Czyli zakładając, że x to objętość wlanego spirytusu, a y to objętość wody, którą musimy dolać: y = x*(100/m - 1). Następnie sprawdzamy, czy dobrze wykonaliśmy obliczenia, czyli sprawdzamy, czy zachodzi równość: x/(x+y) = m/100

Przykładowo: wlaliśmy do naszej miarki x = 300ml spirytusu, to chcąc otrzymać stężenie m = 60%, musimy dolać y = 300*(100/60 - 1) [ml] = 200ml wody. Sprawdzenie: 300/(300+200) = 0,6. Osobiście wolę dobierać takie wartości x i y, które znajdują się na miarce ;) Dlatego w przykładzie x = 300ml, a nie 100ml - bo y nie byłoby wtedy liczbą całkowitą.

Jeśli chcemy uwzględnić fakt, że spirytus dostępny w sklepach jest 95-procentowy, to we wzorze podmieniamy 100 na 95 (bądź jakąś inną wartość - czasem można kupić spirytus 60% do nalewek): y = x*(95/m-1).

2. Teraz odczytujemy objętość całego płynu (x + y) i obliczamy objętość potrzebnych ziół: (x+y)/n. W innej miarce (lub osuszonej tej samej) ugniatamy zioło aż do otrzymania żądanej objętości. Zioło powinno być skompresowane :)

Przykładowo: zakładając, że chcieliśmy otrzymać nalewkę 1:5, to kontynuując poprzedni przykład musimy ugnieść (300+200)/5 [ml] = 100ml zioła.

3. Zalewamy zioło wcześniej uzyskaną mieszaniną wody i spirytusu.


Przykłady nalewek ziołowych


Sida acuta

Stephen Buhner zaleca stosowanie nalewki 1:5 i stężeniu alkoholu 60% i dawkowaniu 20-40 kropel do 4x dziennie. Przy leczeniu ciężkiej infekcji można stosować dawkę 1/2 łyżeczki - 1 łyżki stołowej 3-6x dziennie. Przy czym tak wysoka dawka nie powinna być stosowana dłużej niż 60 dni.

W Magicznym Ogrodzie dostępne są nalewki 1:1 o stężeniu 60%. Nalewka taka w jednostce objętości zawiera na pewno znacznie więcej substancji czynnej, także dawka powinna być w tym przypadku podzielona przez 5. W przypadku antybiotykoterapii wersja 1:1 sprawdza się lepiej, gdyż przy tej samej ilości substancji leczniczej znajduje się znacznie mniejsza ilość wypitego alkoholu :)

Houttuynia

Stephen Buhner zaleca wykonanie nalewki 1:2 i stężeniu alkoholu 95%. Przestrzega jednak, że najlepiej działają tak sporządzone nalewki ze świeżo zebranej rośliny. Pisze też, że sam nie robiłby nalewki z suszu, chyba że nic innego by nie znalazł ;) Tak wykonaną nalewkę w przypadku koinfekcji boreliozy dawkuje się następująco: 1/2 łyżki stołowej 3x dziennie.

Rhodiola

Stephen Buhner zaleca wykonać nalewkę w stosunku 1:5, przy stężeniu alkoholu 60%. Nalewkę dawkujemy następująco: 20 - 40 kropel do 4x dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz